2,7 miliona KM za rad predstavništava RS-a u inostranstvu

Bez autora
Jan 09 2013

Budžetom Republike Srpske za finansiranje rada entitetskih predstavništava u svijetu predviđeno je 2.730.000 KM, dok je za istu svrhu lani utrošeno 2.878.000 KM. Ministrica za ekonomske odnose i regionalnu saradnju RS-a Željka Cvijanović danas je, na sastanku sa šefovima predstavništava RS-a u inostranstvu, skrenula pažnju da je smanjenje osnovica za obračun plaća zaposlenih u predstavništvima bilo neophodan korak, preduzet radi uštede koju je potrebno ostvariti u ovoj godini. Prilikom utvrđivanja osnovica za obračun plaća uzimaju se u obzir troškovi i standard života građana države u kojoj je sjedište predstavništva. Obračun plaća šefova predstavništava i zaposlenih u predstavništvima vrši se tako da se osnovica za obračun množi s pripadajućim koeficijentom radnog mjesta, a koji pravilnikom propisuje šef predstavništva za svako radno mjesto, dok je raspon platnih koeficijenata utvrđen Pravilnikom o uslovima i načinu korišćenja budžetskih sredstava za finansiranje rada predstavništava RS-a u inostranstvu.

2,7 miliona KM za rad predstavništava RS-a u inostranstvuBudžetom Republike Srpske za finansiranje rada entitetskih predstavništava u svijetu predviđeno je 2.730.000 KM, dok je za istu svrhu lani utrošeno 2.878.000 KM.

Ministrica za ekonomske odnose i regionalnu saradnju RS-a Željka Cvijanović danas je, na sastanku sa šefovima predstavništava RS-a u inostranstvu, skrenula pažnju da je smanjenje osnovica za obračun plaća zaposlenih u predstavništvima bilo neophodan korak, preduzet radi uštede koju je potrebno ostvariti u ovoj godini.
 
Prilikom utvrđivanja osnovica za obračun plaća uzimaju se u obzir troškovi i standard života građana države u kojoj je sjedište predstavništva.
 
Obračun plaća šefova predstavništava i zaposlenih u predstavništvima vrši se tako da se osnovica za obračun množi s pripadajućim koeficijentom radnog mjesta, a koji pravilnikom propisuje šef predstavništva za svako radno mjesto, dok je raspon platnih koeficijenata utvrđen Pravilnikom o uslovima i načinu korišćenja budžetskih sredstava za finansiranje rada predstavništava RS-a u inostranstvu.
 
Naime, osnovice se utvrđuju Odlukom o osnovicama za obračun plaća šefova predstavništava i zaposlenih u predstavništvima RS-a za kalendarsku godinu, posebno za svako predstavništvo, u fiksnom iznosu u konvertibilnim markama.
 
U 2012. godini, u skladu s mjerama štednje koje je Vlada RS-a provodila, spomenuti platni koeficijenti su bili umanjeni za sedam posto.
 
- Osim toga da bi i predstavništva u izvjesnoj mjeri podnijela teret ekonomske krize i neophodnost ušteda, u tekućoj godini su, radi dodatnih ušteda i fiskalne stabilnosti, za naredni period umanjene i osnovice za obračun plaća šefova predstavništava i zaposlenih u predstavništvima Republike Srpske u inostranstvu, navedeno je u informaciji resornog ministarstva koju je na uvid tražio jedan od poslanika u Narodnoj skupštini RS-a.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik